Sylwia Szewczyk

Poradnia dietetyczna

Truskawka

Ten soczysty i słodki owoc jest niezwykły! Jest symbolem miłości i pasji, a w dodatku jedynym owocem, którego pestki znajdują się na zewnątrz. Owoc ten bogaty jest przede wszystkim w witaminę C, na którą dzienne zapotrzebowanie pokrywane jest w 100g produktu! Jest dobrym źródłem również manganu, kwasu foliowego, a także potasu. Opisując ten owoc należy również wspomnieć o składnikach, które mają silne działanie przeciwzapalne, a są to m.in. antocyjany, flawonole, kwasy fenolowe czy terpenoidy.

truskawkiBadania naukowe wskazują, iż zawiera on wiele substancji, które chronią przed rakiem szyjki macicy, piersi, prostaty i jelita grubego. Poza działaniem przeciwnowotworowym, związki w nim zawarte wspomagają leczenie chorób neurologicznych, a także zapobiegają starzeniu się.

Ciekawostka

Bawarscy rolnicy przywiązywali ten owoc do rogów bydła, aby bydło było obfite w mleko i rodziło się zdrowe.