Sylwia Szewczyk
Poradnia dietetyczna
Brokuły jak wszystkie inne warzywa kapustne są wyjątkowo zdrowe. Brokuł swoje zdolności wspomagające zdrowie zawdzięcza m.in. związkowi o nazwie sulfofran. Związek ten, ma przede wszystkim silne działanie antynowotworowe – hamuje rozwój komórek rakowych. Badania potwierdzają jego korzystne działanie w szczególności w przypadku raka płuc, piersi, jelita grubego oraz gruczołu krokowego. Sulfofran to nie jedyny składnik zawarty w brokułach, który wykazuje działanie prozdrowotne, poza nim na uwagę zasługują również związki fenolowe. Flawonoidy mają istotne znaczenie w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie, zwiększając odporność a także wykazując silne działanie antyoksydacyjne. Mogą być pomocne w szczególności w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Parkinsona i Alzhaimer. Najwięcej odżywczych składników dostarczymy jedząc brokuły surowe, ewentualnie lekko sparzone. Warto również wiedzieć, że kiełki brokułów zawierają jeszcze więcej związków chemicznych poprawiających zdrowie niż same brokuły!
Zupa krem z brokułów z kurczakiem, słonecznikiem i kiełkami brokułów!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zagotować 2 szklanki wody, wrzucić brokuły oraz włoszczyznę, gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Kurczaka przyprawić według uznania, usmażyć na oleju. Dodać do zupy, następnie posypać słonecznikiem i kiełkami brokułów. Przyprawić wedle uznania (można dodać np. chili, imbir, pieprz, czosnek).